8 de maig del 2011

Un diari i un tallat

Deixo el tallat sobre la taula i m’assec en una cadira. Fa sol i a la cafeteria de la universitat s’hi està de meravella, ni que estigués al cel! Esmorzar entre hores és un petit plaer. Trec La Vanguardia de la meva bossa, l’edició en català, i intento, entre glop i glop de cafè, en les pauses d’una conversa prou interessant, actualitzar-me una mica.

Però per arribar en aquesta situació han fet falta 46.538 edicions del diari català o, el que és el mateix, 130 anys des de la seva fundació el 1881. Des que Bartolomé Godó la va engegar, La Vanguardia n’ha viscut situacions de tots colors i ha documentat bona part de la història moderna de Catalunya.

El primer número anunciava una injecció miraculosa, el temps del dia i informació de diverses malalties, entre altres. Es presentava com un diari polític, d’avisos i notícies amb un futur incert. I sort que era incert! Va veure dues repúbliques, una guerra civil, una de mundial i fins i tot va viure una dictadura (on malauradament, i hem de dir que obligadament, va posicionar-se a favor del règim). Finalment, una nova democràcia. Però sempre en castellà.

I per fi arriba el número 46.539, el 3 de Maig del 2011, i comença la seva edició en català. I arriba el moment de gaudir-ne assegut en un bar, mentre m’evito preguntar com pot haver tardat tant a fer el canvi de llengua.

Agafo la tassa i faig un glop mentre amb la mà esquerra passo la primera pàgina del diari. Què deu haver passat avui?

6 comentaris:

Unknown ha dit...

M'encanta el to amb que t'expresses i la manera com expliques la teva trobada amb La Vanguardia en català. La meva va ser fora extranya recordes? Estàvem a classe d'opinió pública i en sec me'n vaig adonar de que el diari que portava estona llegint era en català i no en castellà com de costum.

Unknown ha dit...

En aquesta vida, més val tard que mai, oi??

Unknown ha dit...

Ojalá la edición en catalán hubiera llegado, como dices, en el 3011... jejeje! :P
Es broma... ¡PERO QUE DEJEN TAMBIEN ALGUNA DE CASTELLANO EN LA UNI, HOMBRE!

Laura ha dit...

Oh! m'agrada això del bloc! ara llegiré més coses teves a vere si puc comentar alguna coseta ;)
Guai el text de la vanguardia!

Unknown ha dit...

Uy, comente desde El Eszenario... juro que no era por hacer publicidad, lo juro!!! :P

Arnau Castro ha dit...

Moltes gràcies a tots per comentar!

Marta: Recordo la teva forma, la recordo (ui! però si està en català!). Bé, al menys te'n vas adonar hehehe.

Lluïsa: Sí cert, i tampoc ho critico. Hauria pogut sortir abans però ha sortit ara. Que hi farem, al menys la tenim!

Fran: Estás haciendo publicidad, lo sé, lo noto, pero bueno ya que comentas... te perdonaré esta vez. Ya he cambiado el año, volvemos a estar en el presente haha.

Laura: Molt bé Laura! Doncs jam 'agrada que llegeixis i comentis, aquesta és la finalitat del bloc. Espero que t'agradi!

Publica un comentari a l'entrada